fbpx

Guide: Find den rigtige størrelse løbesko

Det kan være svært at finde den rigtige størrelse sko. Skoens form spiller naturligvis en rolle, men herudover er en simpel tilgang, som giver dig ret gode chancer for at vælge den rigtige størrelse fra starten af.

EU, UK eller US skostørrelser?

Den størrelse sko, man typisk taler om i Danmark, er EU-størrelsen.

EU-størrelsen kan dog variere imellem skomærker, og nogle gange endda også imellem de enkelte modeller hos samme mærke.

US-størrelsen er ofte mere konsistent i denne sammenhæng, men her kan der stadig være variationer.

CM-målet

På sko finder du også et CM-mål. Dette angiver, hvor lang skoen er i CM.

CM-målet er rigtig godt at gå efter, da CM jo ikke kan variere imellem producenter. Nogle gange står målet i mm.

  • Som tommelfingerregel kan du gå efter en sko, som er 1 cm længere end din fod

Udover, at de enkelte skomodeller har forskelli form, så kan det også være, at du foretrækker en sko, som er til den korte side, eller omvendt en sko, som har lidt ekstra luft – derfor kan en størrelse med enten 0,5 eller 1,5 cm længere end din fod også være korrekt størrelse til dig – prøv at tjekke de sko, du har i øjeblikket, for at blive klogere på, hvad du har af præference.

Sådan måler du din fod

Den bedste måde at måle fodstørrelsen på, er at lægge målebånd/lineal/tommestok op imod en væg på gulvet. Derefter stiller du dig med foden ind imod væggen ovenpå målebåndet, og kan da let aflæse, hvor lang din fod er. Husk at stå på fødderne, da længden ændrer sig, når du lægger vægt på fødderne.

Find et sted, hvor du kan stille dig op af noget, som er så vinkelret som muligt. Her på billedet er hælen op imod et fodpanel, hvilket ikke er helt vinkelret – det kan godt forskyde målingen et par mm – blot så du er opmærksom på dette.

Her aflæses fodlængden oppefra. Her ses det, at min fodlængde er lige omkring 27,5 cm. 

  • 27,5 cm fodlængde betyder, at jeg som udgangspunkt skal lede efter sko i størrelsen 28,5 – 29 cm. Personligt foretrækker jeg at nøjes med 1 cm luft, og går derfor efter 28,5 cm.

Er det tid til nye løbesko?

RunMax forhandler en udvalgt serie af løbesko fra Li Ning – du finder på vores shop sko til ethvert formål, herunder:

Løb: vVO2max – hvad er det, og hvad bruger man det til

Er du nysgerrig på løbeteori, så er vVO2-max en af de definitioner, du med fordel kan kende til, hvad end du er stødt på det i forbindelse med en...

Guide: Sådan løber du ultralangt – 3 gode råd

Ultraløb er i bund og grund én meget lang løbetur - og måske netop derfor er der også mange spørgsmål forbundet med det. De fleste vil gerne føle...

Vouga Trail Ultra 2024 – 58 km med 2800 højdemeter

Er det en god idé at løbe et ultra trailløb 7 måneder efter en trimalleolær ankelfraktur? Det skulle vise sig, da jeg d. 6. januar løb Vouga Trail...