Guide: HRV-status – en indikator for restitution?

Hvad er HRV for noget, og kan du egentlig bruge det til noget? Jeg forklarer idéen med HRV her i artiklen.

Hvad står HRV for?

HRV står for Heart Rate Variability – altså variationen i hjerterytmen.

Ser vi på et hjertediagram, vil der være forskellige udslag op og ned. Et hjertediagram kunne se sådan her ud:

Som du kan se på diagrammet, så er der forskellige “takker”, som har forskellige navne. For at undgå forvirring, så dykker vi ikke nærmere ned i denne del her i artiklen, men fokuserer på “R-takken” – altså den tak, der stikker højst op.

Hvad er HRV?

HRV defineres med udgangspunkt i R-takkerne. Afstanden mellem R-takkerne måles i millisekunder, og HRV er så variationen i dette tidsinterval.

Er der ingen variation – altså er din HRV = 0, så vil din hjerterytme være fuldstændig ens hele tiden; altså med præcis samme tidsinterval imellem alle R-takker.

Hvad bruger man HRV til?

Hjertelæger bruger et hjertediagram til mange ting, men skal vi holde os til, hvad “almindelige” mennesker kan bruge HRV til, så er der faktisk noget der tyder på, at HRV kan hjælpe os med at finde ud af, om vi er fuld restituerede eller ej.

Med hjælp fra HRV kan vi derfor blive klogere på, om det er en god idé at træne hårdt eller ej. 

Hvad er en god HRV?

HRV er meget individuel – derfor kan man ikke sige, at eksempelvis 50 ms er en god HRV helt generelt.

Skal du finde ud af, om din HRV er god eller ej, kræver det, at du i et stykke tid måler din HRV. Når du har gjort det, får du en “baseline” for din normale HRV. 

Med denne baseline som udgangspunkt, kan du da begynde at bruge HRV-målingerne.

  • En høj HRV er udtryk for, at du er godt restitueret
  • En lav HRV er et udtryk for, at du ikke er fuld restitueret

En lav HRV kan også ses ved dårlig søvn, indtag af alkohol, sygdom mm. Altså kan man grundlæggende sige, at en lav HRV er et tegn på, at din krop ikke har det optimalt.

Har du en lav HRV, kan du derfor med fordel overveje, om det er en god idé at træne hårdt, eller om du skal holde dig til en hviledag eller et let træningspas. 

Hvordan måler man HRV?

Skal du være sikker på dine HRV-målinger, skal du benytte et pulsbælte af høj kvalitet. Det ser dog ud til, at de nyeste løbeure faktisk kan lave nogle ganske gode målinger.

Herunder kan du se et eksempel fra mit eget ur, Garmin Forerunner 955, som i en periode har målt HRV henover natten.

På figuren vises den gennemsnitlige HRV for hver enkelt nat, hvor de grønne prikker viser, at værdien er indenfor mit normalområde, og de røde trekanter betyder, at værdierne er under normalområdet.

Som du kan se, så har jeg i starten af denne periode nogle målinger under mit normalområde, som skitseres med grå baggrund på billedet. I denne periode var jeg faktisk lidt småsyg, og herefter ses, hvordan målingerne kommer inden for normalområdet.

HRV som en løftet pegefinger?

I og med, at der i skrivende stund ikke er 100% sikkerhed omkring målingerne, så vil jeg ikke anbefale dig at følge målingerne slavisk. 

Du kan dog godt bruge det som input – har du en lav HRV, så er det nok en god idé at være ekstra opmærksom på, hvordan du har det, og at du reflekterer en ekstra gang over, om du har brug for en hviledag eller let dag.

Skonyt: Asics Gel-Kayano 31

Asics er landet med deres nyeste model i Kayano-serien: Asics Gel-Kayano 31. Det er formentlig en af de mest populære løbesko under...

Test: Asics Metaspeed Sky Paris

Jeg modtog for en måneds tid siden en pakke fra Asics - nemlig deres nyeste supersko, Asics Metaspeed Sky Paris. Efter en god omgang testning er det...

Test: De bedste høretelefoner til løb

Leder du efter de bedste høretelefoner til løb? Jeg har løbet tusindvis af km med forskellige høretelefoner - med blandet fornøjelse. Her deler jeg...
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop