Leverpostejstræning – hvad er nu det for noget?! Og hvorfor har det noget med løb at gøre?
Her i indlægget gennemgår jeg begrebet “leverpostejstræning”, og forklarer, hvorfor det som løber er godt at vide, hvad det er for noget, og hvad fordelene og ulemperne er ved denne type træning.
Hvad er leverpostejstræning?
Leverpostejstræning er en tilgang til din træning, hvor du har rigtig meget moderat intensitet. For at være specifik, så er vi nødt til at komme omkring træningszoner og tærskler.
Tærskler og løbetræning
“Tærskler” refererer til tidspunkter, hvor din krops måde at generere energi på ændrer sig. Det er vigtigt at sige, at overgangende er gradvise, men ikke desto mindre vigtige.
Nogle tror fejlagtigt at der kun er 1 tærskel – deraf kommer begrebet “tærskeltræning” også. Det er ikke særlig præcist, da der faktisk er to tærskler, og de har lidt forskellige navne, alt afhængig af, hvordan man finder dem:
– Første tærskel: Også kaldet første ventilatoriske tærskel (VT1), første laktattærskel (LT1) eller den aerobe tærskel (AeT)
– Anden tærskel: Også kaldet anden ventilatoriske tærskel (VT2), anden laktattærskel (LT2) eller den anaerobe tærskel (AnT)
Jeg hører også ofte termet “AT”-træning – det er igen lidt rodet, da der ikke er konsensus omkring, hvilken tærskel man refererer til.
En grundigere gennemgang af de to tærskler kan du læse mere om i et andet indlæg, for at det ikke bliver alt for teknisk her.
Hvad bruger man tærsklerne til?
Man kan bruge tærsklerne til to ting; måle fremskridt i træningen og etablering af træningszoner.
Tærskler til måling af fremskridt
Her er idéen, at hvis du efter en træningsperiode kan løbe hurtigere ved første og/eller anden tærskel, så er du blevet en bedre løber.
Tærskler til etablering af træningszoner
I og med, at tærsklerne er et udtryk for, at kroppens måde at generere energi på ændrer sig, så giver det rigtig god mening at bruge dem til at etablere træningszoner.
Ved at bruge tærsklerne, kan du eksempelvis få en træningszone, hvor du ikke genererer energi ved hjælp af de anaerobe systemer – det er en fordel for de rolige ture, da du i højere grad vil bruge fedt som energikilde, ikke vil ophobe træthedsstoffer og i det hele taget vil kunne holde til mere af denne træning uden at blive træt.
Kort sagt, så får du bedre muligheder for at træne rigtigt, hvis du har styr på dine tærskler – så ved du nemlig, hvordan du reelt påvirker kroppen med den træning, du laver.
Hvordan finder man tærsklerne?
Der er mange metoder til at finde tærsklerne, men faktisk er der kun én, som virker ordentligt – nemlig en løbetest med iltoptagelsesudstyr.
Gennem en løbetest med iltoptagelsesudstyr måles direkte på, hvordan kroppen genererer energien til at løbe, og derfor kan man efter testen analysere sig frem til, hvor tærsklerne er, og opstille træningszonerne med stor præcision.
Det er godt givet ud at bruge lidt tid og penge på, så du kan få ordentligt udbytte af alle de timer, du bruger i løbeskoene!
Hvad er leverpostejstræning for løbere?
Leverpostejstræning er for meget træning imellem de to tærskler – altså første og anden tærskel.
I praksis er leverpostejstræning for de fleste løbere ikke særlig effektiv løbetræning, da al løbetræning ender med at blive “halvhård”. Det er bedre, hvis træningen enten er let eller hård; en mellemting betyder, at man forlænger sin restitutionstid, men får alligevel ikke et godt udbytte på forbedring af kondital (VO2max).
Hvordan er det bedst at løbetræne?
Som generel anbefaling kan du bruge ca. 80% af din træningstid nede i de aerobe zoner – altså under første tærskel.
Hertil kan du så søge at få så meget som muligt at de resterende 20% oppe over anden tærskel, og således så lidt som muligt imellem.
Der er selvfølgelig undtagelser, men dette er et godt og generelt råd til grundtræning i løb.
Hvordan er den bedste tilgang for dig?
Vil du gerne vide, hvordan den optimale tilgang for dig ser ud, så kan du booke en tid til en løbetest via linket herunder – her får du både målt dine træningszoner og får gode råd med på vejen omkring din træning frem mod dit mål.
Har du brug for en sparringspartner?
Synes du, det er svært at finde den rigtige balance i løbetræningen? Måske skulle du overveje personlig træning. I så fald, så hjælper Max Boderskov dig gerne på vej!
Relevant artikel
Kunne du godt tænke dig at læse mere, så kunne nedenstående artikel måske være interessant for dig at læse: