Løb om vinteren: Sådan får du den bedste træning!

Et sneklædt landskab er smukt, men det kan naturligvis også skabe visse udfordringer som løber.

Her i artiklen deler jeg, hvad jeg tænker, du med fordel kan være opmærksom på, når vinterlandskabet dominerer udenfor.

Sne og løb: valg af sko

Det første og mest væsentlige er i min bog, at du vælger den rigtige sko. Ser vejene ud ligesom på billedet til denne artikel, så får du ikke nogen god tur i et par glatte landevejssko.

Til sne kan du med fordel tage dine trailsko på, for at få et bedre greb.

Løber du på sneklædte stier, så kan det være en god idé med en trailsko med lav stack height, så du er stabil og tryg, skulle du lande på noget ujævnt – det kan jo være svært at se, hvad der ligger under sneen.

Løber du på asfalt/fliser, så kan du sagtens tillade dig en høj og komfortabel trailsko. Har du en sko med TPU-skum i mellemsålen, så er der desuden bedre chancer for, at den også er blød, når temperaturen er lav – den klassiske EVA-baserede mellemsål bliver ofte væsentlig mere hård i frostvejr.

Gummiblandingen på ydersålen må meget gerne være blød, hvis du løber på asfalt – dermed “klistrer” ydersålen lidt bedre fast til det fedtede underlag. Omvendt må gummiblandingen gerne være hård, hvis du løber i tyk sne på skovstierne – desto grovere ydersål, desto bedre greb.

Sne og intervalløb: En god idé?

Sne kan opføre sig på mange forskellige måder, alt afhængig af temperaturen. Kan du finde godt greb i sneen, så er der absolut intet i vejen for, at du løber intervaltræning udenfor.

Kan du omvendt ikke finde ordentligt fodfæste, så er det nok en god idé at finde en alternativ måde at presse iltoptagelsen på. Et par muligheder er:

  • Powerwalk (evt. med stænger) på stejle stigninger
  • Løb med stænger
  • Løb på løbebånd
  • Alternativ højintens konditionstræning – det kunne være cykling, crosstrainer, assault bike, roning mm.

Løb på løbebånd er formentlig den løsning, som giver det mest direkte udbytte for løbere, men i forhold til hjertets størrelse og styrke samt træning af dette, så kan du sagtens lave noget andet i en periode, og få et rigtig godt udbytte alligevel!

Vinterløb: Brug det rigtige tøj!

Om vinteren stilles der lidt større krav til funktionerne for dit løbetøj. Jeg kan på det kraftigste anbefale, at du får fat i noget godt løbetøj – det er en kæmpe opgradering af løbeoplevelsen om vinteren!

Godt vinterløbetøj er tyndt og let, men stadig varmt nok til at du kan holde varmen. Godt vinterløbetøj giver også din krop gode muligheder for at ventilere, så du ikke sveder for meget; sveder du for meget, kan det faktisk ende med at blive endnu koldere, fordi tøjet bliver helt gennemblødt.

Som eksempel var jeg selv ude og løbe en rolig tur i helt vindstille vejr med -6 grader forleden. Jeg havde følgende på (og frøs ikke):

  • Odlo langærmet merino løbetrøje (specifikt “Revelstoke pw 150”)
  • Odlo mellemlag (specifikt “Mid Layer Hoody Essential Thermal”)
  • Lipati lange tights
  • En gammel løbehue fra Brooks
  • GripGrab løbehandsker (specifikt “Running Thermo
    Windproof Gloves”)

Jeg har generelt kolde fingre, så jeg kan godt lide at have ret varme handsker på – særligt på de rolige ture.

Blæser det mere, så ville jeg skifte mellemlaget ud med en løbejakke – her er min favorit også en Odlo (specifikt “dual dry waterproof”), og er vi nede omkring 10 graders frost, vil jeg formentlig tilføje et mellemlag hertil.

En oplagt variation til din faste træningsrutine?

I stedet for at se sneen som en begrænsning, så se det som en kærkommen mulighed for at ryste posten lidt i træningen.

Du kunne jo også tage kælken med – så kan du kælke nedad bakke og sprinte opad? Der er masser af muligheder!

Jeg håber du nyder det smukke landskab, og får det bedste ud af det 🙂 God træning!

Race report: Vouga Trail Ultra 2025

Målfoto taget af Tiago FerreiraUltra trail - kan man føle sig FOR klar? Kroppen føltes super klar - næsten for klar? Det sitrede i hele kroppen for...

Trimalleolær fraktur: Fjernelse af plade og skruer

Det er nu 14 måneder siden, at jeg brækkede anklen til VM i trail. Her fik jeg indopereret en plade på ydersiden samt i alt 14 skruer - 2 på...

Skotest: Asics Metafuji trail

Asics Metafuji trail - en spændende sko, som er målrettet performance - men som samtidig sagtens kan bringe dig komfortabelt gennem et ultra...
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop