Webinar: Pulszoner til løb

Vil du gerne lære mere om pulszoner til løb, så kan du tage et kig her i indlægget – du kan både finde tekst samt en video med et lille webinar om løbetræning og pulszoner, jeg har lagt online.

Webinar: Pulszoner til løb

 

Hvad er pulszoner til løb?

Pulszoner er en opdeling af forskellige intensitetsområder. Idéen er, at forskellige intensitetsområder giver forskelligt udbytte, og har du gode (altså korrekte) pulszoner, så kan de både gøre løbetræningen mere simpel at tilgå samt mere effektiv.

Hvordan finder man sine pulszoner til løb?

Der findes et utal af måder at finde sine pulszoner – måske har du fx allerede prøvet at løbe en maxpulstest?

En gængs tilgang er at estimere zonerne ud fra din maxpuls, så man fx siger, at roligt jog skal være under 75% af din maxpuls.

Hvordan foregår en maxpulstest?

En maxpulstest foregår på den måde, at du starter ved lavt, men stadig relativt hårdt tempo (typisk et sted imellem halvmarathon og 10km-tempo).

En god metode til at finde maxpulsen er da gradvist at øge tempoet – først 4-5 minutter i fladt terræn, og herefter opad en lang bakke.

Pas på ikke at øge for hurtigt, når du når bakken, men fortsæt med gradvist at øge tempoet, indtil du ikke kan mere.

Vil du gerne være ekstra sikker på, om du har nået maxpuls, så kan du efter du har løbet dig helt ud jogge ned i bunden af bakken og tage én tur mere opad.

Hvad er problemet med en maxpulstest?

Stort set alle metoder har meget store usikkerheder forbundet med sig, da der faktisk er meget store individuelle forskelle i, hvordan zonerne skal opdeles!

Problemet med en maxpulstest er altså, at den ikke giver et brugbar resultat – der er både usikkerheder i, om du reelt nåede din maxpuls samt derudover hvordan dine zoner så skal fordeles ud fra denne maxpuls.

Hvad er den bedste metode til at finde pulszoner til løb?

Den eneste rigtige måde at finde pulszoner til løb er at få lavet en løbetest, hvor pulszonerne måles med iltoptagelsesudstyr af god kvalitet. Det er faktisk meget vigtigt, at udstyret er af god kvalitet, da udstyret ellers ikke måler præcist nok, og så kan du altså lige så godt blot løbe på fornemmelsen.

Gennem en løbetest med godt iltoptagelsesudstyr måles der på din ind- og udåndingsluft, og efter testen kan man analysere sig frem til, hvor dine zoner er. Dermed gætter man ikke, men definerer zonerne ud fra direkte målinger.

Du kan bl.a. få lavet en sådan test hos RunMax:

Book en løbetest hos RunMax

Når du har gennemført testen, analyseres datasættet som sagt, og det, som vi leder efter, er bl.a. dine tærskler – tærskler markerer overgange / skifte, som er vigtige at kende, for at få det bedste udbytte af træningen, samt at nedsætte risikoen for skader.

Vil du gerne læse mere om tærskler, så kan du se mere i denne artikel

Artikel: Løb og tærskler – hvad er det for noget?

Trimalleolær fraktur: Fjernelse af plade og skruer

Det er nu 14 måneder siden, at jeg brækkede anklen til VM i trail. Her fik jeg indopereret en plade på ydersiden samt i alt 14 skruer - 2 på...

Skotest: Asics Fujispeed 3

Asics Fujispeed 3 - en spændende sko, som er målrettet performance - men som samtidig sagtens kan bringe dig komfortabelt gennem et ultra trailløb....

Team RunMax – Sådan kommer du igang

Har du meldt dig ind i Team RunMax+ eller premium, så kan du her i artiklen læse, hvordan du kommer igang. Trin 1: Download Final Surge app Final...
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop