fbpx

Sko-nyhed: Første løbetur i Asics Novablast 4

Fjerde udgave af den populære Novablast er på vej til butikkerne. Jeg har været så heldig at få et par til test fra Asics, og vil her i artiklen dele mine første tanker omkring skoen efter første løbetur – der kommer selvfølgelig også en mere grundig test-artikel, når jeg har løbet mere i den.

Asics Novablast 4 – “Carbon footprint” på +11,2?

Asics har et godt stykke tid arbejdet på at gøre deres produkter mere bæredygtige, og det ses endda direkte i indlægssålen i den nye Asics Novablast 4, at skoen skulle have et “carbon footprint” på “+11,2 kg CO2e”. Jeg skal ikke kloge mig på, hvor bæredygtig produktionen er, men det er godt at se, at flere og flere producenter forsøger at optimere deres produktion i forhold til miljøbelastningen.

Ifølge Asics er mellemsålen lavet af mindst 20% bio-baseret materiale fra vedvarende
kilder – her nævnes bl.a. restprodukter af sukkerrørsproduktion. Denne udgave bliver den første CO2e-mærkede sko fra Asics, og ønsket er at give et bedre indblik i bæredygtigheden i Asics’ produktion.

Asics Novablast 4 – første indtryk

Helt overordnet er det en velkendt oplevelse at sætte foden i den nye Novablast – jeg har selv løbet i både Novablast 2 og Novablast 3, og Asics Novablast 4 minder på flere punkter om de populære forgængere.

Jeg oplever generelt, at Asics’ sko føles meget komfortable at have på – Asics Novablast 4 er ingen undtagelse. Der er fin polstring hele vejen rundt, og pløsen i den nye udgave giver også god polstring, hvilket gør det komfortabelt at snøre skoen godt til.

Overdelen er blød og gennemsnitlig i strækbarhed. Den er strækbar nok til at give god komfort, men ikke så meget, at skoen bliver ustabil – meget tilpas i forhold til en allround sko, som kan bruge til både kort og lange ture i varierende tempo. Det er ikke nogen letvægtssko, men heller ikke en decideret tung sko – jeg ville ikke vælge denne sko til konkurrencer, men Asics Novablast 4 kan umiddelbart fint bruges til alt fra joggeture til lange ture, tempoløb og intervaller. På min først tur havde jeg i hvert fald en god oplevelse i tempi fra 5:30 til 3:20.

Mellemsålen i Asics Novablast 4

Mellemsålsmaterialet kaldes stadig for FF Blast+. Der er dog en god portion af det, og således kan jeg læse mig til, at skoen har en stack height på følgende:

  • 41,5 mm ved hælen
  • 33,5 mm ved forfoden
  • Således et drop på 8 mm

FF Blast+ mellemsålen er en mellemsål, som jeg vil kalde for relativt fast – det er ikke et “ballondæk” at løbe på, men ligger nærmere den mere fjedrende og responsive type mellemsål. Med 41,5 mm af mellemsålesmaterialet havde jeg på min første tur en meget komfortabel landing, men stadig fjedrende nok til, at den er sjov at løbe i. 

Asics Novablast 4 – ydersålen

Ydersålen har fået et nyt mønster skulle ydersålen ifølge Asics have fået ekstra greb, men stadig god holdbarhed. Jeg har som sagt løbet en del i både Novablast 2 og 3, og begge modeller har haft en rigtig god holdbarhed, så på dette punkt forventer jeg samme gode holdbarhed i den nye model. Om Asics Novablast 4 har fået ekstra godt greb, har jeg svært ved at vurdere ud fra min ene løbetur – den var dog på våd asfalt, og jeg oplevede ikke problemer med grebet, så min konklusion på nuværende tidspunt er, at skoen har et fint greb på asfalt. 

Ligesom de tidligere modeller, så er Asics Novablast 4 på ingen måde en trailsko – ydersålen er lavet til asfalt, og du skal altså ikke forvente godt greb i skoven – i så fald skal du nok lede efter en TR-udgave, som der dog ikke er noget nyt om i skrivende stund.

Asics Novablast 4 – foreløbig konklusion

Har du holdt af Novablast 2 og/eller 3, så kan du helt sikkert også lide Asics Novablast 4 – jeg ser frem til mange løbeture i denne sko, og forventer overordnet en sko med masser af “bounce”, god holdbarhed og komfort. En kanon sko, som jeg bestemt vil anbefale dig at tage et kig på.

Skoen skulle blive tilgængelig fra Asics detailhandel og specialbutikker fra 1. december 2023 med en vejledende pris på 1250 kroner.

Løb om vinteren: Sådan får du den bedste træning!

Et sneklædt landskab er smukt, men det kan naturligvis også skabe visse udfordringer som løber. Her i artiklen deler jeg, hvad jeg tænker, du med...

Løbetest: Har jeg brug for det?

Overvejer du en løbetest? En løbetest kan faktisk være flere ting, og det er ikke alle tests, der er lige brugbare! Her i artiklen gennemgår jeg de...

Zone 1 vs Zone 2 løbetræning – hvad er bedst?

Det er en rigtig god idé, at størstedelen af din løbetræning foregår ved lav intensitet. Men hvor lav intensitet er egentlig bedst? Både zone 1 og...