Det er nu 14 måneder siden, at jeg brækkede anklen til VM i trail. Her fik jeg indopereret en plade på ydersiden samt i alt 14 skruer – 2 på indersiden og resten på ydersiden.
Siden ulykken har jeg haft en grundig og vellykket genoptræningsproces, vundet Vouga Trail Ultra, blevet dansk mester og repræsenteret Danmark til EM i trail i Annecy. Jeg klager ikke!!!
Som ankelfunktionen blev bedre, blev generne fra skruer og plade dog mere tydelige, og ved “skæve” belastninger kunne jeg mærke et træk i knoglerne fra skruerne – ikke særlig behageligt.
Brækket ankel: Skal man fjerne skruer eller ej?
Det er aldrig fedt at skulle opereres, og der er altid risici forbundet med det. Det kan være alt fra infektion til vævsskader af forskellig art, og derfor skal man selvfølgelig ikke tage let på, om man skal under kniven.
Efter grundige overvejelser og snak med både dygtige folk i mit netværk samt ortopædkirugisk afdeling på Randers sygehus kom jeg frem til, at det rigtige for mig var at få hardware’n fjernet.
Det er vigtigt at understrege, at jeg med denne artikel ikke ønsker at vejlede dig om, hvorvidt du skal opereres eller ej – jeg deler blot min egen oplevelse – måske det kan nuancere dine tanker omkring det eller på anden måde hjælpe dig med at tage den rette beslutning. Men lyt selvfølgelig til de eksperter, der undersøger dig og din konkrete situation!
Fjernelse af plade og skruer: Sådan foregik operationen
Jeg blev opereret på Randers Sygehus. Jeg mødte ind på Dagkirurgisk kl 12, og gik i bogstaveligste forstand derfra kl 15!
Efter check ind blev jeg informeret om processen og havde en rigtig god dialog med en ortopædkirurg om operationen samt det efterfølgende restitutionsforløb.
Herefter var der ca. 30 minutters ventetid, og jeg blev derefter hentet til operation. Jeg blev lagt i fuld narkose.
Jeg vågnede på opvågningsstuen med en stor bandage på benet. Ingen smerter, men jeg var naturligvis også rigeligt smertedækket fra operationen på dette tidspunkt, og det var jeg nok de kommende par timer også.
Ingen krykker efter operation
Til trods for, at jeg efter operationen havde 14 huller i knoglerne efter skruerne, så er det resterende knogle altså stærkt nok til, at jeg måtte gå derfra. Udfordringen er altså i højere grad heling af såret, som i denne fase ikke må få unødigt stræk.
Det betyder også, at det er svært at gå helt naturligt – bevægeligheden i anklen i denne fase er ikke særlig god, og derudover fik jeg at vide, at jeg særligt de første 3 døgn efter operationen skulle holde foden over hjerteniveau så meget, som muligt, for at undgå hævelse.
Største restitutionsmæssige udfordring for mig var altså umiddelbart, at pladen skulle ud. Pladen var ca. 12 cm lang, og det betyder, at det er et relativt langt snit, der skulle laves på ydersiden, for at de kunne komme til at fjerne pladen.
Stingene skal ud efter 12-14 dage, og hele den resterende periode fra døgn 3 til fjernelse af sting er hævelsen tilsyneladende den værste fjende i forhold til helingen, så det er i denne periode relativt begrænset, hvor meget jeg må træne.
Uge 1: Smerter og funktion efter fjernelse af skruer og plade
På operationsdagen var jeg som sagt i første omgang godt smertedækket. Om aftenen begyndte det at gøre ondt, men ikke mere, end at jeg kunne holde det på et acceptabelt niveau med 2 x panodil.
Dagen efter operationen var jeg også øm, og tog her i alt i løbet af dagen 8 panodil og 2 ipren. Det var dog nok til at holde mig smertedækket, så jeg kunne slappe af i benet. Det meste af dagen gik med benet oppe.
På 2. dagen var det bedre, og jeg fik faktisk kun 2 x panodil + 1 ipren om morgenen, og har ikke haft brug for smertestillende siden. Det meste af dagen gik dog alligevel med benet oppe – det var jo kirurgens ordrer.
3. dagen skulle ifølge kirurgen også være en dag med benet oppe, så det blev det. Jeg kunne dog stå for aftensmaden denne dag uden gener, og gangbevægelsen blev også gradvist bedre sammen med hævelsen omkring operationssåret.
4. dagen bød på fortsat nedsat hævelse, og jeg begyndte også at have en mere “fast” fornemmelse omkring vævet ved anklen.
5. dagen havde jeg det så godt, at jeg tog en (meget let) cykeltur. Planen var at lade højrebenet rulle med rundt uden at træde nævneværdigt, så det blev en fin et-bens træning for venstre ben 🙂
Ligeledes på 6. og 7. dagen har jeg cyklet lette ture. Anklen virker ikke presset af, at man trykker lidt med foden – men der skal helst ikke bevægelse i selve ankelleddet. Jeg har cyklet i højt gear for at kunne holde 100% styr på det, og det har gået rigtig godt. Anklen føles faktisk bedre efter cykelturen. Det skal dog siges, at jeg ellers er ret grundig med at få foden op, så snart det er muligt, og give den ekstra hvile. Den kombination ser ud til at fungere godt for mig.
4 dage efter stingene blev fjernet
De efterfølgende uger
Helt frem til dag 12 stod den på begrænset bevægelighed og forsigtig træning pga. stingene fra operationen. Jeg fik at vide, at jeg kunne få fjernet sting efter 12-14 dage, så jeg fik mine fjernet efter 12 dage.
På dag 12 var det helt bestemt stadig mærkbart, at jeg havde været igennem en operation, men med stingene ude stod den på mere fri genoptræning. Med erfaringerne fra sidste genoptræning tog jeg på dag 12 ud til Himmelbjerget og tog en meget forsigtig tur på grusstien op og ned. Nedad var primært gang, og opad var forsigtigt løb. Det var fantastisk at løbe igen, også selvom gennemsnitstempoet vist var omkring 8 minutter per km 🙂
Herfra var det “bare” et spørgsmål om at bygge forsigtigt og gradvist op. Jeg kunne løbe hver dag, og hver eneste dag kunne jeg mærke fremgang, og jeg endte overraskende nok med hele 52 km løb i denne uge (og 145 km cykling).
Den efterfølgende uge var jeg omkring 100 km løb og 48 km cykling, og denne mængde bevarede jeg også ugen efter.
5 uger efter operationen havde jeg et løb i kalenderen – Golden Trail Nordics Final til Fyri Trail i Norge. Et 29 km trailløb, jeg var inviteret med til, da jeg vandt Hammer Trail på Bornholm.
Fyri Trail er et trailløb med meget teknisk terræn (masser af sten, klipper og rødder samt lidt mudder), så jeg var på forhånd skeptisk omkring min deltagelse, men på baggrund af de 2 forrige ugers problemfri træning (herunder også intervaller), besluttede jeg at tage med derop. Planen var klar; tryk på, når det føltes sikkert, helt med ro, når det blev for teknisk. Planen gik rigtig godt, og det var desuden sjovt at prøve at deltage i et løb uden at skulle løbe sig helt ud. Til trods for dette ender jeg med at indkassere en 15. plads i et meget stærkt felt, pakket med den nordiske trailelite. Men vigtigst af alt, så meldte anklen grønt lys!
20 dage efter stingene blev fjernet
Hvad så nu?
Mobiliteten er stadig ikke perfekt. Den er dog mindst ligeså god, som inden jeg fik fjernet skruer og plade. Måske bliver den aldrig 100% igen, men jeg vil da gøre et forsøg. Den næste tid står på en kombination af mere styrke- og mobilitetstræning samt en fortsættelse af den gradvise opbygning af løbemængden igen.
Formen er god, og det lover rigtig godt for 2025. Jeg er ikke i tvivl om, at fjernelse af skruer og plade var det rigtige for mig, og nu handler det blot om at være konsistent og målrettet i træningen – ligesom jeg kan lide det 🙂