Væskebælte eller vest til løb: Mine favoritter

Skal du løbe langt, eller er det bare generelt varmt udenfor, så kan det være en fordel eller måske endda en nødvendighed at kunne medbringe væske – til trailløb er det endda ofte obligatorisk, at du medbringer et sted imellem 0,5 til 1 liter væske.

For at medbringe væsken på bedste vis, findes der forskellige muligheder – herunder deler jeg mine erfaringer, hvilke produkter jeg selv bruger, og hvornår de forskellige produkter er særligt brugbare.

Jeg er personligt mest begejstret for mange af Salomons væskeløsninger, men der er flere andre alternativer.

Softflask og løb

Uanset hvad, så kan jeg anbefale dig at bruge “softflasks” i stedet for almindelig flasker, når du løber. Softflasks er som ordet antyder bløde flasker – fordelen ved dem er, at de ikke fylder mere, end det vand, der er i.

Når du drikker af flasken, vil flasken komprimere sig i samme grad, og det betyder ikke kun, at flasken fylder mindre og mindre, men betyder også at vandet ikke skvulper rundt i flasken – det betyder utrolig meget for komforten, når du løber!

Du kan få softflasks i forskellige størrelser. 250 ml eller 500 ml softflask har jeg personligt gode erfaringer med at løbe med i hånden.

Når jeg har softflasken i hånden giver det mig først og fremmest meget let adgang til at drikke af flasken – det betyder i praksis, at jeg får drukket flere, mindre slurke, i stedet for at drikke større mængder på en gang. På den måde har jeg mulighed for at indtage mere uden at få maveproblemer, og jeg behøver heller ikke at fjerne øjnene fra stien, hvilket er en fordel, hvis man løber trailløb.

Shorts med plads til softflask

Jeg ser flere og flere shorts, som har mulighed for at bære en softflask. De fleste af disse shorts kan holde 250 ml lige så fint – nogle enkelte kan endda også holde en 500 ml ganske fint. Jeg har ikke i skrivende stund fundet nogle shorts, hvor en fyldt 500ml flaske slet ikke hopper, men allerede efter 1-2 slurke er funktionen rigtig god.

Til VM i trail i Thailand løb jeg eksempelvis med et par Scott RC Run Hybrid Shorts, hvor jeg kunne have alle de nødvendige og obligatoriske ting i – jeg havde en 500ml softflask i hånden og følgende i shortsne:

 • Fløjte
 • Emergency blanket
 • Minitelefon
 • Odlo Zeroweight Dual Dry regnjakke (ja, det var obligatorisk)
 • 500 ml væske

På denne måde kunne jeg altså helt slippe for at have en varm vest udover, men stadig have en hel liter væske med ud på ruten – en rigtig god løsning!

Væskebælter til løb

Væskebælter findes i mange afskygninger. Jeg er generelt mest fan af de brede væskebælter, da jeg synes, at de sidder bedre, og flytter sig mindre.

De gode væskebælter er typisk lidt mere faste i stoffet end shortsne, og væsken hopper endnu mindre. Herudover er der lige lidt mere plads i, så har du brug for mere opbevaring, så kan dette være en mulighed.

Mit favoritbælte er uden tvivl Salomon Pulse Belt – det sidder super godt, og der er masser af plads i bæltet. Det er dog værd at sige, at det er ekstremt vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse fra starten af, for bæltet kan ikke justeres: det er elastisk, og idéen er altså, at man tager det på, og derefter ikke skal bøvle yderligere med diverse justeringer.

Jeg har købt mit bælte, så jeg lige nøjagtig kan få det op til hoften – der virker altså måske i første omgang lidt for småt, men når der kommer stræk på materialerne fra væske, regnjakke og hvad man ellers propper i, så er det godt givet ud, at bæltet sidder helt stramt.

Jeg havde eksempelvis brug for lidt mere opbevaring til mit første ultra trail løb – Vouga Trail Ultra, da jeg her også skulle medbringe en pandelampe. Her løb jeg med Salomon Pulse Belt.

Vest til løb

Først og fremmest giver en vest naturligvis langt mere opbevaringsplads end både shorts og væskebælte. Herudover har du også begge hænder fri, hvilket kan være en fordel, hvis der er steder, hvor du har brug for at tage fat i noget – det kunne være meget mudrede segmenter, klipper eller andet, hvor du enten skal trække dig op, støtte dig til noget eller måske endda decideret klatre.

Ulempen ved en vest er i min optik primært temperaturreguleringen – der er nemlig ikke forskel på vægten imellem et bælte og en vest, men i og med at vesten sidder helt tæt på det mest af overkroppen, så er det uundgåeligt, at du vil få det varmere. 

Mit første bjergløb var MxSky i Schweiz, og her skulle jeg først og fremmest have 1 liter væske med, og derudover var jeg mere tryg ved at have begge hænder fri – derfor løb jeg med en vest.

Af alle de veste jeg har prøvet, så synes jeg Salomon Advanced Skin sidder bedst. Mesh’en er helt tynd, skarver ingen steder, og sidder helt tæt til kroppen, hvilket betyder at den ikke hopper, når jeg løber.

En note til denne vest er dog til pasformen. Jeg bruger typisk størrelse medium i alt, men med vesten passer en small bedre – ikke når jeg tager den på uden væske i, men når først stoffet bliver strukket af væske mm., så sidder den bedst, hvis jeg løber med en small vest. 

Skonyt: Asics Gel-Kayano 31

Asics er landet med deres nyeste model i Kayano-serien: Asics Gel-Kayano 31. Det er formentlig en af de mest populære løbesko under...

Test: Asics Metaspeed Sky Paris

Jeg modtog for en måneds tid siden en pakke fra Asics - nemlig deres nyeste supersko, Asics Metaspeed Sky Paris. Efter en god omgang testning er det...

Test: De bedste høretelefoner til løb

Leder du efter de bedste høretelefoner til løb? Jeg har løbet tusindvis af km med forskellige høretelefoner - med blandet fornøjelse. Her deler jeg...
0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop