Vejrtrækning og løb: Sådan gør du

Har du problemer med vejrtrækning under løb? Her i artiklen dykker jeg ned i, hvordan du får den mest optimale vejrtrækning.

Vejtrækning og løb: To vigtige funktioner

Du har nok allerede styr på, at vi som mennesker har behov for at trække vejret – efter ganske kort tid uden ilt, vil vores system brokke sig noget så gevaldigt, og dette ændrer sig naturligvis ikke under løb – her har vi også brug for ilt, og endda mere af det, desto hurtigere vi løber.

Vores krop kan godt levere energi uden ilt, men det er for en stakket frist. For ikke at gøre denne artikel alt for tung, vil jeg undlade at dykke yderligere ned i de aerobe og anaerobe energisystemer. Vil du gerne læse mere om det, kan du i stedet se nærmere på den artikel, jeg har skrevet om emnet:

Artikel: Aerob og anaerob løbetræning – hvad er det?

De to grundlæggende funktioner for vejrtrækning ved løb er indånding og udånding:

Ved indånding får vi “frisk luft” til vores krop; herunder den vigtige ilt, som vores krop har brug for, for at fungere

Ved udånding har vi først og fremmest behov for at ånde ud, for at have plads til nyt “frisk luft”. Herudover giver udåndingen også mulighed for at “lufte ud” og komme af med noget – herunder CO2.

CO2 er vigtig at komme af med, for at vores krop fungerer optimalt under løb, og desto hurtigere vi løber, desto mere CO2 producerer vi. CO2-produktionen overstiger faktisk iltforbruget ved høje intensiteter, og man kan altså sige, at vejrtrækningens vigtigste funktion ved høje intensiteter ikke er at få nyt ilt ind, men derimod at få så meget CO2 ud som muligt.

Vejrtrækningsrytme under løb: Er det en god idé?

Som løber er der stor interesse i at bevæge sig så økonomisk som muligt. Løbeøkonomi er en måde at udtrykke dette på, og siger noget om, hvor meget ilt vi forbruger ved en given hastighed.

En del af iltforbruget kommer fra selve vejrtrækningen, og deraf har der længe været fokus på at søge at optimere vejrtrækningen.

Vejrtrækningsrytme under løb refererer til en tilgang, hvor man synkroniserer ens ind- og udånding med sine løbeskridt (altså ens kadence). Det kunne fx være, at man startede en indånding eller udånding på hver 2. eller 3. skridt.

Der er dog en væsentlig problemstilling forbundet med denne tilgang, men lad os først se på, hvornår der kunne være idé i at praktisere det.

Vejrtrækningsrytme: Hvornår giver det mening?

Har du til vane at trække vejret meget overfladisk, vil du ikke få så dybe åndedrag, som du kunne. I sidste ende kan det betyde, at du ikke få ventileret/flyttet lige så meget luft ind og ud af lungerne, som du kunne have gjort, og resultatet heraf kan da både være, at du får for lidt ilt ind samt ikke lufter lige så meget CO2 ud.

Som en øvelse, kan det at synkronisere vejtrækningen med sin kadence være en metode til at tvinge dig selv til at tage dybere vejrtrækninger. På den måde får du øvet et vejtrækningsmønster, som kan give dig bedre muligheder for at ventilere mere luft ind og ud af lungerne.

Vejrtrækningsrytme: Hvornår er det en hæmsko?

Udfordringen med at synkronisere vejrtrækningen er, at der med stor sandsynlighed er forskellige tempi/intensiteter, hvor du ikke kan have en optimal vejrtrækning, hvis den er låst til din kadence.

Resultatet af dette kan være, at du i perioder trækker vejret mere, end du behøver og dermed bruger mere ilt end nødvendigt på selve vejtrækningen.

Et andet resultat kan være, at du i perioder trækker vejret for lidt, og dermed ikke få luftet tilstrækkeligt med CO2 ud, og hermed ikke giver din krop optimale betingelser for at præstere.

Problemet med skiftevis at under- og overventilere ser jeg faktisk relativt ofte, når jeg gennemfører løbetests – det er altså på ingen måde en fordel, at du altid synkroniserer din vejrtrækning med din kadence!

Vil du gerne selv prøve en løbetest, kan du se mere og booke en tid her: Løbetest hos RunMax

Vejrtrækningsrytme under løb: Sådan bruger du det

Vejrtrækning og løb er altså en måde at arbejde med din evne til at trække vejret “ned i maven”, men det er vigtigt at huske, at det er en øvelse – fuldstændig ligesom hvis du øver dig i at få en højere kadence, få et mere fremadrettet armtræk, eller hvad du kunne finde på at ville arbejde med under løb.

Som med alle andre øvelser, så bliver din præstation dårligere, imens du øver det. Vil du gerne arbejde med din vejrtrækningsrytme under løb, bør du altså lægge det ind i sektioner af en løbetur, men ligeså vigtigt sørge for også at give slip på det igen, og lade kroppen styre vejtrækningen selv.

Race report: Vouga Trail Ultra 2025

Målfoto taget af Tiago FerreiraUltra trail - kan man føle sig FOR klar? Kroppen føltes super klar - næsten for klar? Det sitrede i hele kroppen for...

Trimalleolær fraktur: Fjernelse af plade og skruer

Det er nu 14 måneder siden, at jeg brækkede anklen til VM i trail. Her fik jeg indopereret en plade på ydersiden samt i alt 14 skruer - 2 på...

Skotest: Asics Metafuji trail

Asics Metafuji trail - en spændende sko, som er målrettet performance - men som samtidig sagtens kan bringe dig komfortabelt gennem et ultra...
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop